Favitt
Image default
Computers / Internet / On the Web

Help! Mijn computer is traag geworden!

Natuurlijk zit niemand te wachten op een trage computer. Waarom niet? Er is namelijk bijna niets vervelenders dan ‘eeuwig’ te moeten wachten op een programma dat aan het opstarten is of totdat überhaupt je computer is opgestart, zodat je aan je werk kunt. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat je computer weer sneller wordt. In dit artikel zullen we die manieren stuk voor stuk kort bespreken.

Manier 1: defragmenteer de harde schijf van je computer

Is er bij het schrijven van een document of bestand structureel niet voldoende aaneengesloten vrije ruimte op de harde schijf van je computer om alle gegevens achter elkaar op te slaan? Dan krijg je te maken met een versnippering (fragmentatie) van computerbestanden. Het bestand dat je wil opslaan wordt dan opgedeeld en verspreid over de lege plekken op je harde schijf en zo opgeslagen. Dit maakt dat het lezen van dat bestand langer duurt en je computer trager wordt. De harde schijf van je computer defragmenteren is dan de oplossing. Om de harde schijf van je computer te defragmenteren ga je naar ‘Start’, ‘Alle programma’s’, ‘Bureau-accessoires’ en ‘Systeemwerkset’. Hierna kom je uit bij ‘Schijfdefragmentatie’.

Manier 2: laat de harde schijf van je computer controleren

Is je computer na de defragmentatie nog steeds traag? Overweeg dan je harde schijf te laten door een professional controleren. Omdat een harde schijf bestaat uit draaiende delen, is deze gevoelig voor slijtage en warmteontwikkeling. Slijtage van de harde schijf kan niet alleen de leessnelheid, maar ook de schrijfsnelheid van bestanden negatief beïnvloeden en zelfs beschadigingen veroorzaken. Slijtage aan de harde schijf zorgt er ook voor dat je computer steeds langzamer wordt. De schijf kan er zelfs defect door raken, waardoor je bestanden kwijt kunt raken. Omdat je daar natuurlijk niet op zit te wachten, kun je in zo’n geval het best een nieuwe harde schijf laten installeren.

Manier 3: laat het werkgeheugen (ram-geheugen) van je computer uitbreiden

Om actieve programma’s op te kunnen slaan, heeft een computer werkgeheugen nodig. Als je iemand bent die veel en vaak op je computer werkt en vaak meerdere programma’s tegelijk gebruikt, kan je computer trager worden door een tekort aan werkgeheugen (ram-geheugen). De meeste computers en laptops hebben echter gewoon ruimte voor extra modules geheugen. Die modules kun je het best laten installeren door een deskundige reparateur. Hierna heb je gegarandeerd weer een lekker snel functionerende computer.

Manier 4: verwijder onnodige programma’s

Wanneer je je computer opstart, worden veel programma’s automatisch ‘voorgeladen’, zodat – wanneer je ze ‘oproept’ – ze sneller geladen worden. Het grote nadeel van ‘voorgelaten’ programma’s is echter dat ook de programma’s die je bijna niet gebruikt worden ‘voorgelaten’ en dat ook die dus een deel van het ram-geheugen in beslag nemen.

Verwijder je onnodige programma’s, dan wordt je computer dus automatisch sneller. Je zou kunnen zeggen dat je computer dan als het ware minder na te denken en het geheugen van je computer wordt ook minder belast. Door onnodige programma’s te verwijderen, wordt je computer dus ook sneller.

Ga hiervoor naar ‘Start/Uitvoeren’ en voer ‘msconfig’ in. Er komt nu een scherm tevoorschijn. In dat scherm ga je naar het tabblad ‘Opstarten’. Op dit tabblad kun je aangeven van welke programma’s je niet wil dat ze automatisch opstarten. Weet je niet zeker of je een programma wel of niet kunt verwijderen? Vraag een computerspecialist in computer reparatie in Amsterdam.

https://www.pcrefresh.com/contact/computer-reparatie-amsterdam/