Favitt
Image default
Computers / Internet / On the Web

Alles over het gebruik en de veiligheden van een VPN

Steeds meer mensen weten waar je het over hebt als het gaat om VPN’s, dit komt omdat mensen online bewuster worden van de weinig privacy die er op het internet is. Overheden lijken steeds meer aan spionage te doen, zeker in de US zijn mensen bang dat de NSA dit doet nadat Edward Snowden vele documenten heeft gelekt over de bezigheden van de NSA. Het achterlaten van je gegevens kan zonder dat je daar erg in hebt gevolgen hebben, er zitten namelijk veel dingen gekoppeld aan het IP dat je thuis hebt, soms gebeurd het dat hackers gegevens uit een database buit maken en zo dingen aan elkaar kunnen linken om inbreken op je accounts makkelijker te maken. Als je nog niet zoveel over het nut van VPN’s weet dan zullen we je dat verder uitleggen in dit artikel.

De bescherming van een VPN (ook wel bekends als Virtueel Particulier Netwerk) zorgt ervoor dat jouw huidige IP veranderd wordt naar een IP van de VPN dienst, hierdoor is het niet alleen lastiger voor overheden om dingen van je te achterhalen, zo ben je ook beter beveiligd tegen hackers die mee willen kijken met je internet verkeer.

Encryptie

Over encryptie heb je mogelijk wel een keer iets gelezen, het is een ingewikkelde formule die ervoor zorgt dat mensen van buitenaf simpelweg niet je verkeer kunnen aflezen, dit is onleesbaar tenzij de ‘sleutel’ in handen is om de versleuteling om te zetten in leesbare data. Enkel de plek waarmee je verbinding maakt heeft de sleutel, bij https:// heb je dus al een extra beveiliging als je verbinding maakt met een website, door een VPN te gebruiken komt er nog een extra laag encryptie bovenop. In combinatie met een IP verandering zal het dus erg last worden om te achterhalen wie de gebruiken was.

Technieken

VPN’s gebruiken nog vele andere technieken om het internetten veiliger te maken, zo zijn er bepaalde scans ingebouwd die ervoor zorgen dat onveilige verbindingen niet altijd tot stand komen, bijvoorbeeld als het bekend is dat een IP op een blacklist staat voor bijvoorbeeld het verspreiden van malware of andere verdachte activiteiten. Zo worden ook andere methodes geblokkeerd die gebruikt kunnen worden voor het achterhalen van IP’s.

Illegaal downloaden

Het komt veel voor en overheden zijn er zwaar op tegen, toch worden er dagelijks gigantisch veel illegale films, series, software pakketten en nog veel meer gedownload. Vaak worden websites waar je dit kan downloaden door een provider geblokkeerd, door een VPN te gebruiken kan je weer toegang hiertoe krijgen. Tenzij de VPN dienst dit niet toestaat. Het is voor overheden erg makkelijk om te kunnen zien wie er illegaal download, zorg daarom voor een VPN die p2p toestaat.

Zero log policy

Nou zal je denken dat een VPN dienst toch ook veel data van je opslaat? Nou niet dus! Er is bij veel VPN bedrijven een zogeheten ‘Zero log policy’, er worden dus geen verbinding logs achtergelaten over het gebruik van de VPN.