Favitt
Image default
Computers / Internet / On the Web

Bij de Schaakkoning veel keuze

Schaken, is een extreme sport voor de hersenen, voor jong en oud weet de Schaakkoning. Vanwege de complexiteit en dynamiek op het snijvlak van cultuur, wetenschap, sport en spel neemt schaken een bijzondere plaats in tussen alle culturele activiteiten. Het wordt al meer dan een millennium over de hele wereld gespeeld en heeft altijd een enorme weerklank in de samenleving, kunst en cultuur gegenereerd tot ver buiten alle andere spelen.

De Schaakkoning met recht de Koning van het schaken

Mede dankzij de Schaakkoning beleeft een van de meest analoge games ooit een opstanding. In een tijd waarin tablets en smartphones hoogtijdagen vieren, is schaken weer in de mode. Ook de Europese Unie moedigde de invoering van het programma “Schaken op School” in de onderwijsstelsels van de lidstaten aan, aangezien schaken een spel is voor kinderen van alle sociale achtergronden. Het ondersteunt de sociale cohesie, de sociale integratie, de strijd tegen discriminatie, de vermindering van de criminaliteit en zelfs de strijd tegen verschillende afhankelijkheden. Ongeacht de leeftijd van de kinderen, kan het zorgen voor een betere concentratie, meer geduld en uithoudingsvermogen, meer gevoel voor creativiteit, betere intuïtie, beter geheugen, betere analytische vaardigheden en betere besluitvorming. Daarnaast kunnen vastberadenheid, motivatie en eerlijkheid worden aangeleerd. Veel wetenschappelijke studies tonen ook aan dat schaken van bijzonder belang is voor kinderen en jongeren, ongeacht hun sociale, maatschappelijke en culturele achtergrond, in termen van persoonlijkheidsontwikkeling en als ondersteuning van ontwikkeling en onderwijs. Schaken heeft ook een hoog integratief effect. Het kent geen taalkundige of culturele grenzen en geeft sociale vaardigheden zoals tolerantie, respect en bereidheid tot dialoog.

Schaken niet meer alleen een spel voor nerds

Mede dankzij de inzet van scholen, wordt deze denksport niet meer gezien als een sport die alleen maar geschikt is om te spelen onder de nerds. Het is een populaire sport onder kinderen. En dat is natuurlijk fantastisch. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is schaken meer dan een bordspelletje. Het geeft kinderen een ongekende boost in hun ontwikkeling. En toch is schaken een spel. Maar wel een spel waarbij je een goed gebruik van je hersenen stimuleert omdat er eindeloos veel mogelijkheden zijn. Slechts zeven zetten kunnen ervoor zorgen dat de stukken 10 miljoen verschillende manieren op het schaakbord staan. Heel uitdagend dus. Wie vindt het nu niet leuk om trucjes te verzinnen om je tegenstander te slim af te zijn? Kinderen kunnen ook rustiger worden van een goed spel schaken. Helemaal in je eigen wereldje, zonder storende prikkels.

Related Posts

Schouten Advocaten is van alle markten thuis

Verven blijft een bezigheid

Het beste advies voor SEO in Veenendaal