Favitt
Image default
Computers / Internet / On the Web

Dit is waarom je verschillende wachtwoorden moet gebruiken

Momenteel neemt het online verkeer in hoog tempo toe. Helaas kan deze ontwikkeling ook erg interessant en winstgevend zijn voor criminelen. Veel internetgebruikers zijn namelijk niet zorgvuldig met hun persoonsgegevens, waardoor deze gegevens gemakkelijk te onderscheppen zijn als een website een zwakke IT-security heeft. Er wordt dan ook vaak aangeraden om bij alle accounts een ander wachtwoord te gebruiken, zodat het voor criminelen niet gemakkelijk is om meerdere accounts van een persoon in handen te krijgen.

Toch blijken veel internetgebruikers dit advies niet serieus te nemen en voor het gemak te kiezen, met een slecht wachtwoordbeleid tot gevolg. Maar wat zijn daadwerkelijk de gevaren van het gebruik van een overeenkomend wachtwoord bij verschillende accounts? In dit artikel zal deze vraag aandachtig worden behandeld.

Overeenkomende wachtwoorden zijn niet verstandig

Indien je bij verschillende accounts een overeenkomend wachtwoord gebruikt, kun je bij een datalek in korte tijd veel verliezen. Zodra een crimineel jouw wachtwoord van een bepaald platform onderschept, zou hij hiermee ook al jouw andere accounts in handen hebben. Een groot risico dus!

Gevaren van verschillende wachtwoorden gebruiken

Uiteraard is het een grote opgave om alle verschillende wachtwoorden te onthouden. Het is dan ook begrijpelijk dat velen daar niet tot in staat zijn. Het opschrijven van de verschillende wachtwoorden brengt ook weer een risico met zich mee, doordat een inbreker met eén papiertje alle wachtwoorden in handen heeft. Hierbij zal het niet uitmaken hoe lastig en verschillend de wachtwoorden zijn. Maar wat is dan wel de juiste manier om je wachtwoorden op een veilige manier te bewaren?

Mogelijkheden om wachtwoorden veilig te bewaren

Momenteel zijn er tientallen applicaties te verkrijgen, waaronder wachtwoordmanagers. Deze applicaties zullen al jouw wachtwoorden achter slot en grendel leggen, zodat het voor criminelen niet voor het oprapen ligt. Hieronder staan enkele, betrouwbare wachtwoordmanagers aangegeven:

–          Lastpass

–          Password Boss:

–          Sticky Password

–          Keeper

http://rootsec.nl