Favitt
Image default
Computers / Internet / On the Web

Spuitgieterij niet meer weg te denken in de hedendaagse economie

Of het nu gaat om een snowboard of een raam dat in een spuitgieterij wordt geproduceerd, spuitgieten is efficiënt en economisch. Vooral als er grote aantallen van worden gemaakt. Het enige echte nadeel zijn de initiële opstartkosten die samenhangen met het verkrijgen van de benodigde apparatuur en de tijd, expertise en middelen die nodig zijn voor het spuitgieten. Het toenemend gebruik van thermoplasten in de productie vond plaats in het midden van de vorige eeuw, vooral in de oorlogsjaren 1940-45, waar het gebruik van kunststoffen meer en meer gebruikt werden dan metaal.  Zelfs in de jaren zestig was het een bloeiende en toch nog jonge, opkomende technologie.

Spuitgieterij voor vele kunststof toepassingen

In een spuitgieterij worden kunststoffen gebruikt om zo goed als alles te kunnen maken wat je je maar kunt bedenken. Van carrosserieonderdelen voor auto’s tot menselijke lichaamsdelen. Elke toepassing vereist een speciaal productieproces dat het onderdeel op basis van specificaties kan vormen.

Uniek proces

Spuitgieten is een uniek proces waarbij een duurzaam, harsachtig materiaal kan worden gevormd tot zowat elke denkbare vorm of product. De eerste spuitgietmachine werd uitgevonden en gepatenteerd door de broers John en Isaiah Hyatt in 1872. Het leek op een grote injectienaald, met een verwarmde cilinder waardoor de hete massa in een mal werd gedwongen. Vandaag de dag is het proces ingewikkelder, hoewel het basisprincipe van plastic dat in een mal wordt geïnjecteerd nog steeds hetzelfde is. Een van de grootste vorderingen is gemaakt met de gebruikte materialen, en er zijn nu duizenden verschillende formules beschikbaar voor het maken van ‘plastic’.

Van heel klein, tot groot

Spuitgietwerk wordt toegepast voor een aanzienlijk deel van alle kunststofproducten, van micro-onderdelen tot grote componenten zoals bumpers. Typische producten die kunnen worden geproduceerd met behulp van spuitgieten zijn bijvoorbeeld: wegwerp scheerapparaten, elektrische schakelaars, kratjes/dozen, auto dashboards, autobumpers, televisiebehuizingen, handsets voor telefoons, behuizingen voor batterijen en nog zoveel meer. Kijk gerust op de website van HSV-tmp voor meer toepassingen en gebruik.

Kant-en-klare oplossing

Het aanpakken van interne productie-uitdagingen leidt vaak tot inefficiënties en kan leiden tot kostbare, tijdrovende problemen. Door samen te werken met een vertrouwde fabrikant als HSV-tmp, kan outsourcing dienen als een zeer betrouwbare kant-en-klare oplossing voor de productie van kunststof spuitgietproducten. Neem gerust contact op voor meer informatie.