Favitt
Image default
Offers

Professionele ladders

 

Het maken van een professionele ladders is een ambacht. Dit ambacht zie je nog midden in de Betuwe in het mooie plaatsje Ochten. Daar staat de werkplaats van www.vaneldikladders.nl. Hier zie je nog hoe een stuk hout wordt omgevormd tot een mooie degelijke ladder.

 

Van wagenmakers naar professionele laddermakers

Het maken van ladders was niet de hoofdoel van het familiebedrijf. Overgroot-opa van Eldik begon met het maken van karren voor het paard en wagen. Omdat het bedrijf midden in de Betuwe lag, begon opa met het maken van fruitplukladders. Deze ladders vielen dusdanig goed in de smaak bij de professionele gebruiker dat het al snel het belangrijkste product werd dat in de werkplaat gemaakt werd. Tegenwoordig zijn deze ambachtelijke ladders overal online te vinden.

 

De werkplaats

Wanneer je naar de Betuwe rijdt en afslag Ochten neemt dan zal je zien dat de werkplaats nog steeds op dezelfde plaats staat als 125 jaar geleden. Uiteraard zie je in de werkplaats nu vooral moderne machines staan om de professionele ladders en trappen mee te produceren. Maar wist je dat er ook nog een zaagmachine staat die 100 jaar oud is. Deze machine wordt nu alleen nog gebruikt om afvalhout kort mee te zagen. Maar hij doet het dus nog steeds.

 

Laagstamfruit in plaats van hoogstamfruit

Het maken van fruitladders is de afgelopen jaren vervangen door gewone houten ladders voor dagelijks gebruik. Dat komt zeker niet door de kwaliteit van de fruitladder. Wanneer je namelijk door de Betuwe rijdt zie je dat de fruitbomen simpelweg veel lager zijn dan vroeger. Sinds de jaren 80 zijn de hoogstambomen vervangen voor efficiëntere lagere fruitbomen met een hogere opbrengst. 

 

De familie van Eldik

Het familiebedrijf in Ochten wordt dagelijks gerund door Ben-Jan en Dirk van Eldik. Achterkleinkinderen van de oprichter van het ladderbedrijf. In de werkplaats worden nu vooral ladders gemaakt voor: huis, tuin en keuken gebruik, schilders, glazenwassers en bouwbedrijven (hierbij moet je denken aan dakladders en bouwladders). Van Eldik Ladders is momenteel nog het enige bedrijf dat je in Nederland vindt wat op ambachtelijke wijze houten ladders maakt. 

 

Professionele ladders koop je op www.vaneldikladders.nl

Voordat je een nieuwe professionele ladder gaat kopen bij Van Eldik Ladders wil je ze misschien eerste even zien. Op werkdagen loop je gewoon de werkplaats van Van Eldik in. De medewerkers laten je graag zien hoe de houten ladders worden gemaakt. Daarnaast vinden er dagelijks onderhoudswerkzaamheden en reparaties plaats aan houten ladders. Van Eldik Ladders is namelijk ook een erkend keuringsbedrijf waar je je houten ladders en trappen laat keuren.

 

http://www.vaneldikladders.nl/